Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κορώνη ή Κουρούνη

ή χερσόνησος του Κέκροπος (κατά τον Κυρ Βασίλη - και μάλιστα λέει ότι απο εκεί πήρε και το όνομά του το Κορωπί). Χωρίζεται απο την στεριά απο ένα αυλάκι, "γνωστό για τα ωραία ιαματικά λασπόλουτρα με το αναβλύζον ηφαιστειώδες ζεστό νερό".


Η χερσόνησος της Κορώνης απο ψηλά. Διακρίνεται ο οικισμός στο κέντρο και τα γύρω νησιά.
«Κατά την ταραγμένη εποχή που ακολούθησε τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αττική συγκρούσθηκαν οι Μακεδόνες με τους Αθηναίους, οι οποίοι είχαν ζητήσει την βοήθεια του Πτολεμαίου Β’ του Φιλόδελφου, βασιλέως του ελληνικού κράτους της Αιγύπτου . Ο ναύαρχος του Πτολεμαίου Πάτροκλος έχοντας ως ναυτική βάση την Κέα οχύρωσε την Κορώνη (όπως και το Γαϊδουρονήσι στο Σούνιο). Στις ανασκαφές του οχυρού βρέθηκαν πολλά νομίσματα των Πτολεμαίων.» Πηγή: e-portorafti.gr. Υπολείματα του οχυρού υπάρχουν ακόμα.

Αποψη του κόλπου του Πόρτο Ράφτη απο τον οικισμό

Ο οικισμός, το αυλάκι, και στο βάθος ο λόφος Μπαθίστα.


Πλαζ του ΕΟΤ, μικρό λιμανάκι

Στα ανατολικά της χερσονήσου υπάρχει ένα μικρό νησάκι με το όνομα μικρή Κουρούνη ή νήσος Κορώνη ή Κουτσουλιά.
Η κουτσουλιά
Ακριβώς απέναντι απο το νησάκι αυτό η χερσόνησος φαίνεται σαν να είναι κομένη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατολισθήσεις που έγιναν πριν 3,5 εκατομύρια χρόνια σύμφωνα με την άποψη του Κου Αρη Πουλιανού (εμείς εδώ στο Πόρτο Ράφτη πιστεύουμε ακόμα τις χρονολογήσεις του γνωστού ανθρωπολόγου).

Η κατολίσθηση και το νησί Κουτσουλιά.
Απο κάτω απο τις κατολισθήσεις έχουν σχηματιστεί διάφορες σαν σπηλιές γνωστές στους ντόπιους σαν "Σπέλλα Φίκου" ή "Σπηλιά του Φίκου" ή "Σπηλιά της Συκιάς" επι το ελληνικότερον. Εδώ κρυβόντουσαν οι πατριώτες στην κατοχή (κατά τον Κυρ Βασίλη).

Δυτικά της χερσονήσου υπάρχει μια μικρή μακρόστενη νησίδα (σε σχήμα σαύρας - Κεκροπούλα κατά τον κυρ Βασίλη) το οποίο αποτελεί φυσικό κυματοθραύστη για τους βοριάδες, σχηματίζοντας ένα μικρό κολπάκι (του οικισμού Κορώνης).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.