Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Λόφος Περάτη

... Βόρεια είναι το βουνό του Πειρατή, στο κέντρο του υψώνεται και απο εκεί λέγεται ότι καθόταν ο πειρατής, έλεγχε στεριά και θάλασσα. (Βασίλης Μελάς, "Μια ματιά στο Πόρτο Ράφτη").


Αποψη απο το λόφο Περατή. Διακρίνονται: Ράφτης, Κουρούνη, μικρή Κουρούνη, Μακρόνησος και Κέα.

Στην περιοχή του κόλπου των Πρασιών αναπτύχθηκε στην Πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία) μικρός οικισμός στην Πούντα και μεγάλος μυκηναϊκός οικισμός, του οποίου έχει ερευνηθεί το νεκροταφείο, στο ρέμα της Περάτης. Από τα ευρήματα του νεκροταφείου τεκμηριώνεται η ακμή της περιοχής και η σχέση της με την ανατολική Μεσόγειο. (Oλγα Κακαβογιάννη, Ελένη Γκίνη – Τσοφοπούλου, Γιάννης Βιταλιώτης, Σταμάτης Μεθενίτης, Δημήτρης Μεθενίτης, "Η ιστορία του Πόρτο Ράφτη").


Αεροφωτογραφία του λόφου Περατή απο το GoogleEarth. Η κόκκινη φλέβα δείχνει το δρόμο απο Αγ. Σπυρίδωνα για Βραυρώνα, Χαμολιά. Παράλληλα με το δρόμο είναι και το ρέμα.
Η ονομασία Περάτη είναι αρχαία και έτσι την αναφέρει και η αρχαιολογική εταιρεία. Μ'αρέσει όμως και το Πειρατής.


Αποψη προς τα βορειοδυτικά. Στο βάθος το αεροδρόμιο

Αποψη προς τον κόλπο του Πόρτο Ράφτη

4 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα όλα Γιώργο, πολύ καλά διαμορφωμένο, με ιδιαίτερες πληροφορίες!


    Σού εύχομαι καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.Ειμαι πεζοπορος και προσφατα βρήκα ενα εξαιρετικό μονοπατι που διασχίζει την κορυφογραμμή του Λοφου απο το Πυροφυλακειο Αετός μεχρι σχεδον την καταληξη του Λοφου στην θάλασσα.Το μονοπάτι αυτο εχει καποια αρκετα επικίνδυνα περάσματα με αποκορυφωμα το περασμα απο το τελευταίο κερατο.Πληροφοριακα θα ηθελα να ρωτησω αν το εφτιαξε καποιος συλλογος ή κάποιος μόνος του καθώς και αν υπαρχει καποια αλλη εναλακτικη που περναει απο αλλο σημειο και οχι απο το τελευταιο κερατο.Εξαιρετικό μονοπατι,κοσμημα για την περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Θεόφραστε. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Εννοείται ότι θα πάω να το περπατήσω... οσονούπω. Δεν το ήξερα και φυσικά δεν ξέρω ποιός διαμορφώνει αυτά τα μονοπάτια. Πρόσφατα βρήκα 2 νέα διαμορφωμένα μονοπάτια στο όρος Μαυρονόρι και 1 όχι τόσο διαμορφωμένο αλλά ορατό στο όρος Χαρβάτι. Τα διαμορφωμένα μάλλον κάποιος ορειβατικός σύλλογος. Αν ψάξεις στο ιντερνετ για ορειβατικά μονοπάτια Αν Αττικής κάτι θα βρεις. Εκεί που λες, έχω ανέβει αλλά όχι απο το πυροφυλάκιο. Απο τα τελευταία σπίτια, τα πιο ψηλά, στη μεριά του Πόρτο Ράφτη, στο τελευταίο κέρατο και μέχρι τη μύτη είναι σχετικά εύκολη η ανάβαση. Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν το είχα αντιληφθεί ότι είχα νέα μηνύματα.

      Διαγραφή

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.