Θηλαστικά (Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά, Ομοταξία: Θηλαστικά)

Τα σωζόμενα είδη θηλαστικών αναγνωρίζονται από την παρουσία ιδρωτοποιών αδένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ειδικευμένοι στην παραγωγή γάλακτος για να θρέψουν τα μικρά τους.

Απο την τάξη των Πρωτευόντων συναντάμε όλο και σε μεγαλύτερους πληθυσμούς το, καταστροφικό για όλα τα υπόλοιπα είδη, είδος του Homo sapiens (ή Homo sapius). 


Απο την τάξη των Λαγόμορφων, εκτός απο τα οικόσιτα Κουνέλια (Oryctolagus cuniculus) που εκτρέφανε κάποιοι άνθρωποι (όλο και λιγότεροι λόγω της αυξανόμενης αστικοποίησης - ανάπτυξη το λένε μερικοί), ίσως υπάρχει κάποιο άλλο, Κουνέλι ή Λαγός (Lepus timidus), στο νησάκι του Ράφτη αλλά λένε ότι τα έχουν αμολήσει κυνηγοί, για να κάνουν το "σπορ" τους.

Κουνέλι φυλακισμένο

Περιττώματα Λαγόμορφου στο νησάκι του Ράφτη

Απο την τάξη των Τρωκτικών πρέπει να υπάρχουν 2-3 είδη. Δύσκολα στη φωτογράφιση καθώς τα περισσότερα δραστηριοποιούνται τη νύχτα, τα έχουμε συναντήσει τραυματισμένα ή νεκρά απο τον άσπονδο και ανελέητο εχθρό τους, τις Γάτες.
Rattus norvegicus τραυματισμένο και έτοιμο για παιχνίδι της γάτας.

Ποντίκι (Mus sp) σκοτωμένο δίπλα στο κομπόστ.

Απο την Τάξη των Ακανθοχοιρόμορφων προσπαθεί να επιβιώσει ένα, ο κακόμοιρος ο Σκαντζόχοιρος (Erinaceus concolor). Τα χωράφια, στα οποία ζει, λιγοστεύουν συνεχώς και έχουν κοπεί απο το οδικό δίκτυο. Πολλούς βρίσκαμε πατημένους απο απρόσεκτους οδηγούς, τώρα λιγότερους καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους. Ένας που μας επισκέφθηκε στο χωράφι και πήρε λίγο αέρα και έτρωγε τις κροκέτες των γατιών, δολοφονήθηκε απο τη γάτα (την γνωστή Killer). Άλλον ένα που συναντήσαμε ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατος, νηστικός και γεμάτος τσιμπούρια.


Απο την Τάξη των Αρτιοδάκτυλων συναντάμε συχνά πυκνά μόνο λίγα Πρόβατα (Ovis aries) και πολλά πολλά Κατσίκια (Capra aegagrus hircus) σε κοπάδια βοσκών που συνεχίζουν το βιοποριστικό τους έργο καταστρέφοντας τη χλωρίδα των γύρω λόφων. Πολλές φορές έχουμε δει κοπάδια να βόσκουν πάνω σε καμένα.

Τι να βρει το Πρόβατο να φάει στα Φρύγανα;




Κατσίκια στην κα(υ)μένη Μερέντα



Απο την Τάξη των Χειρόπτερων (Νυχτερίδες) έχουμε δει 2 είδη τουλάχιστον αλλά είναι αδύνατον να φωτογραφηθούν με τα μέσα που διαθέτουμε. Οι Νυχτερίδες είναι τα μόνα Θηλαστικά που πετούν. Ζουν μακριά απο το επίπεδο της θάλασσας, οπότε υποθέτουμε ότι οι φωλιές τους είναι στους γύρω λόφους, σε σπηλιές ίσως. Κάθε σούρουπο ένα είδος μικρής Νυχτερίδας ξεκινάει τις πτήσεις της (μια ταχύτατη πτήση με όλο στροφές που είναι αδύνατον να προβλέψεις) πάνω απο τη λιμνούλα ή γύρω απο τις λάμπες του Δήμου τρώγοντας μικρά ιπτάμενα έντομα. Λένε ότι μια τέτοια Νυχτερίδα μπορεί να φάει σε μια νύχτα 3000 Κουνούπια. Μια άλλη, σαφώς μεγαλύτερη μας επισκέπτεται σπανιότερα. Αυτή έχει πιο κανονική πτήση και κάνει προκαθορισμένους γύρους αρκετές φορές.



Απο την Τάξη των Περισσοδάκτυλων μόνο σταβλισμένα Άλογα (Equus ferus caballus), Γαιδούρια (Equus africanus asinus) στους σχετικούς ομίλους γύρω απο τον Ιππόδρομο που φτιάξανε πάνω στην αρχαία Μυρρινούντα, και ένα κακόμοιρο Πόνυ που ζούσε μόνο του στον κήπο ενός συλλέκτη;;; αλλά μάλλον έχει πεθάνει τώρα.

Απο τις επιδείξεις του Ολυμπιακού αθλήματος της Ιππασίας (sic)

Γάιδαρος

Τέλος απο την Τάξη των Σαρκοφάγων ένα άγριο, η Αλεπού (Vulpes vulpes) με όλο και λιγότερο ζωτικό χώρο και πολλές φορές σε άθλια κατάσταση, σε σκουπίδια "σαν γάτα" ή ζητιανεύοντας. Επίσης τα οικόσιτα Σκύλος (Canis lupus) (με όλο και λιγότερα αδέσποτα λόγω του προγράμματος ελέγχου των αδέσποτων απο το Δήμο) και η ημιάγρια Γάτα (Felis catus) καθώς οι περισσότερες που κυκλοφορούν είναι αδέσποτες. Φυσικά βρίσκουν τον τρόπο τους να επιζήσουν, έστω και δύσκολα το Χειμώνα, και επίσης ευθύνονται για την εξαφάνιση πολλών ειδών, κυρίως τρωκτικών και ερπετών αλλά και άλλων ειδών καθώς η φύση της είναι να σκοτώνει ότι κινείται (την έχουμε δει να κυνηγάει πουλάκια, βατράχια, πεταλούδες, μεγάλα έντομα κ.α.)

Ενα αλεπουδάκι ερχόταν και ζητιάνευε μέχρι που εκδιώχθηκε κακήν κακώς απο... την Killer

Μερικές φορές οι βόλτες με τα πόδια αποδεικνύονται προβληματικές

η Killer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.